Yükleniyor...

SÜPER LİG A.Ş. NEDİR?

Kulüplerin kurulmasını istediği Süper Lig A.Ş. nedir, ne işe yarayacak?

28 Temmuz 2021 Çrş 16:01 9308

Süper Lig ekiplerinin uzun süredir istediği Süper Lig A.Ş. artık kuruluyor. Bu şirketin kurulmasıyla birlikte yurt içi ve yurt dışı her türlü ticari gelirler başta olmak üzere, yayın haklarının organizasyonu kulüpler tarafından yapılacak.

 

Süper Lig A.Ş. nasıl çalışacak?

 

Elde edilen gelirlerin kulüplere dağıtımı sorumluluğunu da alacak olan Süper Lig A.Ş., yayın haklarından elde edilecek gelirin büyük bir çoğunluğunu elde edecek. Kısacası kulüpler, yayıncı kuruluştan yüzde olarak daha fazla gelir elde edecek.

 

Süper Lig A.Ş.’nin kurulmasıyla birlikte, Kulüpler Birliği Vakfı da yasal bir statüye kavuşmuş olacak. Yıllardır kurulmak istenilen şirketin kaynaklarının, doğru kullanımı için Mali Kontrol Kurulu kurulacak ve gelirin adil bir şekilde dağıtımını sağlayacak.

 

Nihat Özdemir: Süper Lig A.Ş.'nin kurulmasını destekliyoruz

 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, olağan genel kurul toplantısında konuştu. TFF’nin kanunen sahip olduğu yayın haklarının Avrupa’daki örnekleri gözden geçirilerek Süper Lig A.Ş.’ye devredilmesinin söz konusu olduğunu belirten Özdemir, “Kulüpler Birliği’nin uzun zamandır gündeminde olan Süper Lig A.Ş.’nin kurulması ile ilgili mutabakatı var. Yayın haklarının da süper Lig A.Ş. tarafından yapılması sık sık gündeme getirilen bir konu. Türkiye Futbol Federasyonu’nun kanunen sahip olduğu yayın haklarının, tüm paydaşlarının, yani 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig kulüplerinin de rızası alınarak kurulacak bir ’Süper Lig A.Ş.’ye devredilmesi düşünülebilir. Bu hususta yurt dışı örnekleri incelenmektedir. Ayrıca, mevcut birincil ve ikincil mevzuat kapsamında mümkün olup olmadığı değerlendiriyoruz. İlk incelemelerimiz göstermektedir ki, Anglo-Sakson hukukunda bu yapı başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Güncel mevzuatımızın tüm paydaşlar için verimli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması adına, yapılması gereken bir takım uyum çalışmalarının olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor. Bu sebeple özel bir kanunla düzenleme yapılarak, yayın haklarının kullanılması için Süper Lig A.Ş.’nin kurulması, şirketin faaliyet alanı ve içyapısının belirlenmesi söz konusu olabilecektir. TFF olarak Süper Lig A.Ş.’nin kurulmasını destekliyoruz ve çalışmalarımız çok yönlü olarak devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Süper Lig A.Ş.’nin örnek olarak aldığı Premier Lig modelinde neler var?

 

Süper Lig A.Ş.’nin kurulmasıyla ilgili en baştan beri yapılan çalışmalarda, İngiltere Premier Lig örnek alındı. Dünyada en iyi pazarlanan lig olarak gösterilen İngiltere’de, şirket modeli nasıl işliyor?

 

1- İngiltere’de ligin bütün pazarlama hakları kulüplere ait. Federasyon yayın ihalesinden herhangi bir ücret almıyor. Bütün ücret kulüplere, belirli bir sistem dahilinde dağıtılıyor.

 

2- Ligde bulunan kulüplerin alacağı gelirler, başarı sıralamasına bağlı olarak değişiyor. Küme düşen takımın hissesi, alt ligden çıkan takıma veriliyor.

 

3- Süper Lig A.Ş’nin ortakları belirli aralıklarla bir araya geliyor ve gündemle ilgili görüşlerde bulunuyor.

 

4- Ligde uygulanan kural değişiklikleri ve ticari anlaşmalarla ilgili onaylamalar, kurul içerisindeki kulüplerin üçte ikisinin desteğiyle onaylanıyor.

En Son Haberler Tümü

Beşiktaş

Galatasaray

Görüşmeler başlıyor

Euro 2024

Fenerbahçe

Flaş iddia

İtalya'dan teklif geldi

Menajeri İstanbul'a çağrıldı

Galatasaray

Fenerbahçe

Kupa sahibini buldu

Süper Lig'de asist krallığı!

Menajerine talimat verdi

Devlerle transfer yarışı

Resmi açıklama geldi

Copyright © 2019, spordb.com | Tüm hakları Spordb.com'a aittir. İzinsiz olarak hiçbir içerik kopyalanamaz ve dağıtılamaz.