Yükleniyor...

TARİHTE BUGÜN

2004 Yaz Olimpiyatları, Atina'da başladı

13 Ağustos 2019 Sal 08:58 9308

28. Yaz Olimpiyatı Yunanistan-Atina’da 13 Ağustos ile 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında yapıldı. Oyunlara 201 ülkeden 4329’u bayan, 6296 erkek, toplam 10625 sporcu katıldı. Atina’da 28 spor branşında 301 kategoride müsabakalar yapıldı. Oyunları resmi olarak 1896’dan sonra ikinci kez düzenleyen Atina şehrinin bir de 1906 yılında düzenlediği gayri resmi Ara Olimpiyat Oyunları vardı. IOC’nin son oylamasında Atina şehri oyunları düzenleme şansını 66 oyla alırken Roma 41 oyda kalmıştı. 2004 Olimpiyat Oyunları adaylık yarışında İstanbul, Saint Petersburg, Buenos Aires, Stockholm, Cape Town, Roma, Sevilya, Lille, Rio de Janeiro, San Juan ve Atina yer almıştı. Mart 1997’de gerçekleşen oylamanın ilk aşamasında İstanbul’la birlikte 6 kent elendi. Son tura kadar gelen diğer aday şehirler Cape Town (Güney Afrika), Stockholm (İsveç) ve Buenos Aires (Arjantin) oldu.

 

Oyunları Atina Olimpiyat Stadında başkan Konstandinos Stefanopoulos açtı, Sporcu Yemini 2000 Sidney’de yarışan Yunan Bayan Yüzücü Zoi Dimoschaki yaptı, Zoi bu oyunlarda 200m Serbestte altıncı olacaktı. Hakem Yemini de Yunan Basketbol Hakemi Lazaros Voreadis tarafından okundu. Olimpiyat Meşalesi, uzak kıtalardan Zeus adı verilen bir Boeing 747 uçağı ile taşındı. Meşaleyi Yunan Windsurf sporcusu Nikolaos Kaklamanakis yaktı ve kapanış seremonisinde de Yunan Bayrağını taşıdı. Kaklamanakis, 1996 Atlanta’da Altın Madalya kazanmıştı ancak Atina’da ikincilikte kalacaktı. Kaklamanakis, 2000 Sidney Olimpiyatının açılış merasiminde de bayrağı taşıyan sporcuydu.

 

Atina Olimpiyatı tarihte ilk kez internet üzerinden naklen yayınlandı. Açılış Seremonisinde Kuzey ve Güney Kore beraber yürüdüler ancak bu iki ülke yarışmalara ayrı bayraklar altında katıldılar. Irak’lı 48 sporcuyu Avustralya Hava Kuvvetleri Atina’ya taşırken giysilerini de Japon Olimpiyat Komitesi tedarik etti. Müsabaka programları 2000 Sydney ile benzer olarak düzenlendi ancak Boks karşılaşmalarında bir kategori kaldırıldı, Güreşte Kadınlarda dört kategori eklendi, Erkeklerde Serbest ve Greko Romende birer kategori kaldırıldı, Yelkende Soling tekne sınıfı kaldırıldı, Yngling eklendi. Kiribati ve Timor Leste ülkeleri ilk defa Olimpiyatlara sporcu gönderdi. Yunanistan 1896 oyunlarından beri ilk defa altı Altın, altı Gümüş ve dört Bronz Madalya kazanarak ülke rekorunu kırdı.Maraton yarışı 1896 yılında koşulan tarihi parkurda gerçekleştirildi. Bir önceki Olimpiyatın ev sahibi Avustralya, 2000 yılında 16 Madalya kazanmıştı, bu Olimpiyatta da 17 Madalya kazanarak başarılarını devam ettirdi. Kapanış Seremonisi’nin ardından Bayraklar Pekin Belediye Başkanına ve Olimpiyat Komitesine verildi.

 
 

En Son Haberler Tümü

Beşiktaş

Galatasaray

Görüşmeler başlıyor

Euro 2024

Fenerbahçe

Flaş iddia

İtalya'dan teklif geldi

Menajeri İstanbul'a çağrıldı

Galatasaray

Fenerbahçe

Kupa sahibini buldu

Süper Lig'de asist krallığı!

Menajerine talimat verdi

Devlerle transfer yarışı

Resmi açıklama geldi

Copyright © 2019, spordb.com | Tüm hakları Spordb.com'a aittir. İzinsiz olarak hiçbir içerik kopyalanamaz ve dağıtılamaz.