Yükleniyor...

YAYIN GELİRLERİNDE LİDER

En fazla kazanç sağlayan kulüp

01 Ocak 2019 Sal 18:27 9243

Süper Lig'in ilk yarısında taraftarlarına hayal kırıklığı yaşatan Galatasaray, yayın gelirinden en fazla kazanç sağlayan kulüp oldu.

 

Yayın geliri havuzundan alınan payda zirve 137,2 milyon liralık gelirle Galatasaray'ın olurken, ilk yarıyı düşme hattında kapatan Fenerbahçe, en çok para kazanan ikinci takım unvanını elde etti.

 

Beşiktaş'ın 3. sırada yer aldığı klasmanda, Trabzonspor 4, Medipol Başakşehir ise 5. sırada yer buldu.

 

Yayın geliri toplamı 500 milyon dolar

 

Süper Lig yayın hakkını 2 yıl önce 500 milyon dolar karşılığında alan beIN SPORTS, bu meblağın yarısını ihale günündeki kurdan (3,26 lira), diğer yarısını da güncel kurdan ödemeyi taahhüt etmişti.

 

Bu sezona geçilirken 3,26 olan sabit kur, enflasyon oranınca artarak 3,76’ya yükseldi. Güncel kurdan ödenen/ödenecek kısımda ise aralık ayı itibarıyla ortalama kur 5,2 olarak gerçekleşti.

 

  • Bu çerçevede ihale bedelinin yüzde 4'ü Türkiye Futbol Federasyonuna (TFF), yaklaşık yüzde 14'lük kısmı da alt liglere ayrıldıktan sonra kalan miktar Süper Lig kulüplerine dağıtılıyor.

Yayın geliri dağılımı

 

Yayın gelirlerinde TFF ve alt liglerin payı çıktıktan sonra kalan meblağın yüzde 37'si, "ayak bastı parası" olarak kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Böylece her kulüp, katılım bedeli olarak 38,5 milyon lirayı kasasına koydu.

 

Süper Lig kulüplerine ayrılan paranın yüzde 46'sı takımların performansına göre pay ediliyor. Takımlar, elde edilen her galibiyette 2,8 milyon lira kazanırken, beraberliklerde de 1,4 milyon liranın sahibi oluyor.

 

Gelirin yüzde 11'i ise lig tarihinde şampiyonluk yaşayan takımlar arasında şampiyonluk sayılarına göre bölüştürülüyor. Bu çerçevede bir şampiyonluğun bedeli 3,3 milyon lira.

 

2011-2012 sezonundan sonra devreye en az puanla giren Galatasaray, yayın gelirlerinde ise zirvede yer aldı.

 

Lige katılım bedeli olarak 38,5 milyon lira alan Fenerbahçe, geçmişte kazandığı 19 şampiyonlukla da şampiyonlar payından 62,7 milyon lira kazandı.

 

Beşiktaş ve Trabzonspor, yayın gelirinde 3. ve 4. sırayı paylaştı.

En Son Haberler Tümü

EuroLeague

Ziraat Türkiye Kupası

Şampiyonluk 1 sayıyla kaçtı

Ziraat Türkiye Kupası

Kanarya ağır yaralı

Rams Park'ta rekorların gecesi

Üst üste 2. kez şampiyon

Tarihhi çöküş

Başakşehir'in Avrupa inadı sürüyor

Süper Lig'in eski ekibi Amatör Lig'e düştü

İtalyan basının iddiası!

3 puan 2 golle

Kritik eşikteki Konyaspor'a büyük darbe

Süper Lig'e veda etti

Kötü seri son buldu

Copyright © 2019, spordb.com | Tüm hakları Spordb.com'a aittir. İzinsiz olarak hiçbir içerik kopyalanamaz ve dağıtılamaz.