Yükleniyor...

EURO 2020

Avrupa Şampiyonası’nda 4 şehir sallantıda!

10 Nisan 2021 Cts 14:58 9297

Pandemi nedeniyle 2020 yılında gerçekleştirilemeyen ve bu yıl 11 Haziran 11 Temmuz tarihleri arasındaki döneme ertelenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda son günlerin en çok konuşulan konusu, statlara seyirci alınıp alınmayacağı.

 

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, geçtiğimiz haftalarda medyaya verdiği demeçlerde turnuvayı düzenleyecek 12 şehirden de seyirci garantisi isteyeceklerini belirtmişti. Bununla birlikte UEFA 12 katılımcı şehirden stadyum kapasitesinin ne kadarına seyirci alabileceklerini ve uyulması gereken kurallara dahil bir çalışma yapılmasını talep etti.

 

UEFA, dün internet sitesinden yaptığı açıklamada 12 şehrin 10’nunun kendilerine bir sayı verdiklerini ifade ederken 4 şehrin (Münih, Roma, Bilbao, Dublin) durumunun henüz belirsiz olduğunu ve 19 Nisan tarihinde bu şehirlerle ilgili nihai kararın verileceğini bildirdi. Bu şehirlerden dışarıda kalma ihtimali en yüksek şehir olarak ise İrlanda hükümetinin hiçbir şekilde garanti vermediği Dublin gözüküyor.

 

Almanya Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada ise UEFA ile görüşmelerin aralıksız sürdüğü ve Münih’te seyircili maçların oynanacağı konusunda iyimser bir görüşün hakim olduğu ifade edildi.

 

UEFA’ya şu ana kadar yüzde bildiren şehirler ve stat kapasiteleri

 

Londra                % 25-50     90.000

 

Bakü                    % 50           69.780

 

St. Petersburg       % 50          69.501

 

Budapeşte             % 100         67.155

 

Bükreş                  % 20           55.600

 

Amsterdam           % 20           54.990

 

Glasgow               % 25           52.500

 

Kopenhag             % 33           38.190

 

Roma                   % 20           72.689 (19 Nisanda netleşecek)

 

Bilbao                  % 25           50.000 (19 Nisanda netleşecek)

 

Münih                    ?              70.000 (19 Nisanda netleşecek)

 

Dublin                    ?              51.700 (19 Nisanda netleşecek)

 

Bakü ve St. Peterburg, yurtdışından seyirci alacağını açıkladı

 

12 Şehir içinde tam kapasiteyle seyirci alımı sözü veren tek şehir ise Budapeşte oldu. Budapeşte ayrıca seyahatin 5 gün öncesine ait 2 negatif test getirmeleri veya 6 ay önce hastalığı geçirmiş olmaları halinde ülke dışından da seyirci kabul edeceğini açıkladı. Yurtdışından seyirci alacağını açıklayan diğer 2 şehir ise Bakü ve St. Peterburg. Ancak bu seyirciler çok sıkı denetim ve önlemler sonrası ülkeye ve stadyumlara giriş yapabilecekler. Diğer ülkeler ise yalnızca ülke içinden seyirci almayı planlarken statlara büyük olasılıkla test veya aşı olanlar haricinde seyirci alınmayacak.

 

Avrupa Şampiyonası'nda kent iptalinde bilet parası iadesi edilecek

 

UEFA’yı meşgul eden konulardan birisi de satılan biletlerin izin verilen seyirci sayısında fazla olması veya o şehrin turnuvadan çıkarılması durumunda ne yapılacağı. Kurumun dün internet sitesinden yaptığı açıklamada eğer bir şehir turnuvadan çıkarılırsa bileti olan kişiler bilet ücretinin tamamını geri alabilecekler. Bilet iadesinde bulunmak isteyen her kişi 22 Nisan TSİ saat 19:00’a kadar bilet iadesi yapabilecek. Yani 19 Nisan günü bazı şehirler devre dışı kalırsa bu şehirlerdeki maçlara bileti olan kişiler 3 gün içinde biletlerini iade etme şansına sahip olacak.

 

Bir statta satılan bilet sayısı eğer izin verilen seyirci sayısında fazla olursa bilet sahipleri arasında çekiliş yapılacak ve çekilişte kaybeden kişilere bilet ücretleri iade edilecek.

 

2021 Avrupa Şampiyonası'nda statlara giriş nasıl olacak?

 

UEFA’dan bildirildiğine göre bilet sahipleri statlara çok sıkı önlemler sonrası girebilecekler. Bileti olan her taraftar 30’ar dakikalık bir zaman dilimi içinde stada girebilecek ve bu dilimin hangi saatte olduğu biletinde belirtilecek. Böylece toplu şekilde stada girişlerin önüne geçilecek. Stadyuma girecek her kişi maske taşımak zorunda olacak ve büyük olasılıkla girişte ateşi de ölçülecek. Ancak yine de stat girişleri ülkedeki önlemlere uyum gösterecek şekilde düzenlenecek. UEFA’nın statlara giriş konsept çalışması ise hem UEFA hem de Almanya Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Başkanı olan Tim Meyer tarafından hazırlandı. Meyer, Avrupa’da futbola ilk dönen lig olan Bundesliga’daki sağlık konseptini de hazırlamıştı.

 

UEFA tarafından satılan biletler ise tamamen elektronik ortamda sahiplerini bulacak ve statlara girecek kişiler cep telefonlarına gönderilen “mobil bilet” ile stada girecek. UEFA ayrıca bilet koleksiyoncuları için 15 Euro karşılığında hediyelik kağıt bilet de satacak.

 

UEFA’nın gelir kaybı ne kadar?

 

Avrupa Şampiyonası’nı tamamen dolu statlarda oynatma imkanını sahip olmayan UEFA hatırı sayılır bir gelir kaybına uğrayacak. Fransa 2016’da toplamda 1 Milyar 916 Milyon Euro gelir elde eden UEFA, bunun 397 Milyonunu tribün gelirlerinden sağlamıştı. Bu yılki organizasyonda ise seyirci sayısı henüz netleşmediği için gelir kaybının ne kadar olacağı henüz bilinmiyor. Ancak UEFA pandemi öncesinde geçen yıl düzenlenemeyen turnuvadan toplamda 2 Milyar 100 Milyon Euro gelir bekliyordu. 

En Son Haberler Tümü

Milli takım kampını terk etti

Transferde karar verildi

Beşiktaş

Galatasaray

Görüşmeler başlıyor

Euro 2024

Fenerbahçe

Flaş iddia

İtalya'dan teklif geldi

Menajeri İstanbul'a çağrıldı

Galatasaray

Fenerbahçe

Kupa sahibini buldu

Süper Lig'de asist krallığı!

Menajerine talimat verdi

Copyright © 2019, spordb.com | Tüm hakları Spordb.com'a aittir. İzinsiz olarak hiçbir içerik kopyalanamaz ve dağıtılamaz.